Ed Grisamore

Gris: Trivia has no set pattern

A few weeks ago, a reader thought she detected a pattern in the answers to Monday Morning Trivia.

Sorry. There is no special sequence designed to trick you. It’s a moving alphabet, designed to inform and entertain.

Except, of course, on those weeks when the questions are especially difficult. The answer key should probably be: B-A-D-D-D-D-D-D-D-D.

1. Which local high school marching band appeared in the 2000 movie, “Remember the Titans,” starring Denzel Washington?

(A) Mary Persons High School. (B) West Laurens High School. (C) Jones County High School. (D) Perry High School.

2. Ned and Barbara Myers opened the first video store in Macon on April 3, 1983, at the corner of Pierce Avenue and Riverside Drive. They later opened a second location at the corner of Gray Highway and Shurling Drive. What was the name of the store?

(A) Blockbuster Video. (B) Encore. (C) Shows To Go. (D) Cinema Toast.

3. George “Tweedy” Stallings was born on this day (Nov. 17) in 1867. He died at his farm in Haddock and is buried at Riverside Cemetery in Macon. Which famous sports team did he coach?

(A) 1914 Boston “Miracle” Braves baseball team. (B) 1967 Green Back Packers football teams, winners of first Super Bowl. (C) 1973-74 Macon Whoopees hockey team. (D) Harlem Globetrotters basketball teams that won 8,829 straight games between 1971-95.

4. The first battle and only major military engagement during Sherman’s March to the Sea took place 150 years ago this week, on Nov. 22, 1864, in which nearby community?

(A) Hendersonville. (B) Griswoldville. (C) Abbeville. (D) Jeffersonville.

5. Georgia leads the nation in pecan production, but the pecan tree has been the “official state tree” of which state since 1919?

(A) Alabama. (B) South Carolina. (C) New Jersey. (D) Texas.

6. Georgia voters in November 1992 approved a statewide lottery to fund what?

(A) Tort reform. (B) Public education. (C) Blight removal. (D) Euthanasia.

7. In November 1880, author Joel Chandler Harris first published his Uncle Remus stories, just 14 years after working for which Macon company?

(A) Piggly Wiggly. (B) Brown & Williamson. (C) Wally’s Apothecary Shop. (D) The Macon Telegraph.

8. In 1978, actress Cicely Tyson portrayed Coretta Scott King, wife of Martin Luther King Jr., in the made-for-TV movie “King,” parts of which were filmed in Macon. Thirteen years later, she appeared in the role of “Sipsey,” in this 1991 movie, and several scenes were filmed up the road in Juliette. What was the name of the movie?

(A) “Fried Green Tomatoes.” (B) “Silence of the Hams.” (C) “Return of the Jedi.” (D) “Return of the Red Eye.”

9. The first Catholic church in Georgia, the Church of the Purification of the Blessed Virgin Mary, was founded in 1792 near which community?

(A) Savannah. (B) Mount Vernon. (C) Locust Grove. (D) Buena Vista.

10. Which of the following is NOT true about Walter F. George?

(A) He has both a lake (in West Georgia) and a law school (Mercer University) named in his honor. (B) He was Adm. George Dewey’s flag officer during the Spanish-American War. (C) He served 34 years as a U.S. senator, never losing an election, and John F. Kennedy reportedly once said he was the finest senator he had ever served with. (D) He is buried in the Vienna City Cemetery in Dooly County.

ANSWERS: (1) D. (2) C. (3) A. (4) B. (5) D. (6) B. (7) D. (8) A. (9) C. (10) B.

REPORT CARD: (9-10) Letter perfect. (7-8) Can I buy a vowel? (5-6) Alphabet soup. (3-4) Scrabble board. (0-2) Pig latin.

Contact Gris at 744-4275 or egrisamore@macon.com.

  Comments