Grisamore: Monday Morning Trivia back in full bloom

March 23, 2014 

A special edition of Monday Morning Trivia is reporting for duty. Today marks the fourth day of the Cherry Blossom Festival, which urges us to “Think Pink.’’

May all the blossoms in your brain be blooming this morning.

1. William A. Fickling Sr., who gave away more than 120,000 cherry trees in his lifetime, sent nine Yoshino trees to which Georgia governor, who had them planted at the Governor’s Mansion on West Paces Ferry Road in Atlanta?

(A) George Busbee. (B) Zell Miller. (C) Joe Frank Harris. (D) Lester Maddox.

2. Which NBC “The Today Show” personality attended the first festival in 1983?

(A) Bryant Gumbel. (B) Al Roker. (C) Barbara Walters. (D) Willard Scott.

3. What “pink” beverage is being introduced at the festival this year?

(A) Beer. (B) Buttermilk. (C) Bourbon. (D) Cherry Coke.

4. What was the name of the original pink poodle, owned by Paul and Delise Knight of Fort Valley?

(A) Spot. (B) Fuschia. (C) Tedi. (D) Scooby Doo.

5. What has been the traditional theme of the festival?

(A) Love, Beauty and International Friendship. (B) We All Live in a Pink Submarine. (C) If It’s Not Nailed Down, We’ll Paint It Pink. (D) We’ve Got More Yoshinos and Fewer Crooks Than Washington, D.C.

6. Which well-known comedian, who was a headliner for the 1992 festival, is returning for a show in Macon on May 11?

(A) Chris Rock. (B) Bill Cosby. (C) Jerry Seinfeld. (D) Jeff Foxworthy.

7. Three years after the National Cherry Blossom Festival began in Washington, D.C., in 1935, a group of prominent Washington society women participated in what became known as the “Cherry Tree Rebellion.” They chained themselves to Yoshino trees around the Tidal Basin to protest what?

(A.) Rooseveltcare. (B) Opposition to the Tree Party. (C) Removal of many of the trees to begin construction on the new Jefferson Memorial. (D) A new boating law to enforce Row vs. Wade on the Potomac River.

8. What was the event called when festival-goers took the stage in 2004 and sang to recorded music?

(A) The Voice-Over. (B) Cherryoke. (C) Central City Idol. (D) Macon’s Got Talent.

9. Which of the following is NOT true about Steward Chapel AME, where the festival’s closing worship service will be held Sunday?

(A) It was built in 1872 and is listed on the National Register of Historic Places. (B) It is located across the street from Tremont Temple Baptist, which is being torn down to build a Dunkin’ Donuts. (C) The Rev. Martin Luther King Jr. preached a sermon there in 1957 titled “There Is No East and No West.” (D) It is the oldest church in Macon.

10. Which character became the first rodent to serve as grand marshal of the parade in 1993?

(A) Mickey Mouse. (B) Minnie Mouse. (C) Mighty Mouse. (D) The Rat King.

ANSWERS: (1) C. (2) D. (3) A. (4) C. (5) A. (6) B. (7) C. (8) B. (9) D. (10) A.

REPORT CARD: (9-10) Cherry Blossom royalty. (7-8) Parade grand marshal. (5-6) Still pretty in pink. (3-4) Go to the back of the line for free cherry ice cream. (0-2) Report for festival clean-up duty next week.

Reach Gris at 744-4275 or egrisamore@macon.com.

The Telegraph is pleased to provide this opportunity to share information, experiences and observations about what's in the news. Some of the comments may be reprinted elsewhere in the site or in the newspaper. We encourage lively, open debate on the issues of the day, and ask that you refrain from profanity, hate speech, personal comments and remarks that are off point. Thank you for taking the time to offer your thoughts.

Commenting FAQs | Terms of Service